Op zoek naar tuinmeubelen die voor jou geschikt zijn?

In het verleden was binnenshuis de plaats voor wonen en gezelschap. Natuurlijk moest je jouw gazon maaien en een klein beetje het ontwerp van de tuin onderhouden, maar met het doel om de tuin er mooi uit te laten zien dan iets anders. Tegenwoordig verplaatst het gezin en haar activiteiten zich steeds meer van buiten naar binnen. Het gedeelte van het huis buiten de vier muren is belangrijker dan ooit en de keuze voor de juiste tuinmeubelen kan moeilijk zijn als je niet weet waar je aan moet denken. Exterieurontwerp lijkt op interieurdecoratie, maar er zijn nog andere factoren waarmee je rekening dient te houden.

Welke materialen zijn geschikt voor jouw behoeften en omgeving?

Op basis van jouw gebruik, locatie en weer zullen sommige materialen beter geschikt zijn dan andere materialen voor frames, stoffering en tafelbladen. Extreme hitte kan ertoe leiden dat onbehandelde houtsplinters splinteren, terwijl plastic broos kan worden en tijdens koude periodes kan barsten. Regen en zilte lucht kunnen ervoor zorgen dat niet-gecoat staal gaat roesten en de luchtvochtigheid leidt tot schade aan natuurlijke rieten.

Hoeveel moeite ben je bereid te nemen voor de onderhoud van jouw tuinmeubelen?

De mate van onderhoud is nauw verbonden aan het soort materiaal en de afwerking die aan het onderdeel wordt toegepast. Afhankelijk van waar je woont en hoe vaak je de tuinmeubelset gebruikt, zul je de tuinmeubels vaker of minder vaak moeten schoonmaken en onderhouden. Het reinigen kan variëren van het gebruik van een schrobborstel met water en zeep tot gespecialiseerde reinigingsmiddelen en zachte doeken. Sommige tafelbladen en frames zijn krasbestendig, terwijl anderen vulstoffen en polijsten nodig hebben om kerven en groeven te verwijderen.

Welk type tuinmeubel is het meest comfortabel voor jou?

Vroeger was de keuze beperkt. Er waren hard houten of metalen tuin loungestoelen beschikbaar die je kon bedekken met kussens die rond het frame waren vastgemaakt. Toen waren er die zware kriskras door elkaar lopende plastic riemen die een piepend geluid maakten toen je erop ging zitten. Als man zijnde herinner je het wellicht dat jouw beenhaar achterbleef in deze tuin loungestoelen. Later kwamen er gestoffeerde tuin loungestoelen op de markt die waterbestendig waren maar een textuur hadden dat vergelijkbaar was met schuurpapier.

Wist je dat een ergonomisch ontwerp met zachte en soepele bekleding zorgt voor langdurig comfort, overdag of ’s nachts?

Ben je op zoek naar duurzame luxe of vervangbare goedkope tuinmeubelen?

Als je eenmaal hebt bepaald welke tuinmeubelen je nodig hebt, het juiste materiaal en comfortniveau hebt vastgesteld, moet je jezelf een serieuze vraag stellen: hoeveel kan of wil je investeren in jouw tuinmeubelen? Tuinmeubelen van hoge kwaliteit zijn duur, maar je krijgt veelal dat waar je voor betaalt. Tuinmeubelen kunnen een hoger prijskaartje hebben dan vergelijkbare meubels voor binnenshuis, omdat ze bestand zijn tegen de elementen en geschikt zijn voor ruw gebruik. Logischerwijs zijn de materialen sterker, bestendiger tegen vervaging en beter in staat om water af te stoten dan minder dure alternatieven. Bovendien zijn de garantietermijnen op het materiaal en frame vaak langer en ben je tegen meer zaken gedekt.

Aan de andere kant valt er iets te zeggen van het plezier dat een goedkope oplossing bij sommige mensen oproept. Als je leuke tuin loungestoelen en tuintafels wilt, valt er niets op het aanschaffen van een goedkope tuinset aan te merken. Houd er wel rekening mee dat ze waarschijnlijk na een of twee zomers zullen vervagen of kapot gaan. In eerste instantie kun je geld besparen, maar de vervangingskosten nemen in de loop van de tijd toe en je kunt op de lange termijn meer uitgeven.

Voor welke look ga jij – slank en chique of blinkend en leuk?

Er zijn tal van belangrijke functionele factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van tuinmeubelen. Maar, het is belangrijk om te onthouden dat genieten van de tijd die je in jouw tuin doorbrengt ook afhankelijk is van de uitstraling van de tuinmeubelen.